idiotiEVENT

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

Galerija Makina

od 11. prosinca do 21. prosinca u 21:00 sat

Izložba naslovnica (omota) albuma KUD Idijota

U sklopu ovogodišnje slavljeničke teme posvećene Gradu iz kojeg je Sa(n)jam knjige u Istri potekao kao i svoj njegovoj “djeci” koja su ga sanjala i stvarala, jubilarno 25. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri, 10. Prosinca 2019. u 21h u Galeriji Makina svečano otvara izložbu “ Ilustrirana povijest izdaje”.

Riječ je o izložbi naslovnica (omota) albuma legendarne pulske grupe KUD Idijoti koji se sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu po prvi put prezentiraju u galerijskom kontekstu kao artefakti jednog vremena.

U doba dok su im kompjuteri jos uvijek dalek i stran pojam baš kao i sofisticirani alati kompjuterske grafike, četvorka KUD Idijota: Tusta, Sale, dr. Fric i Ptica vizualni identitet banda uz svoju glazbu kreiraju instinktivno, iskreno i po DIY (uradi sam) principu.

Osim što u bandu svira bubanj, kao član s najviše afiniteta za vizualno izražavanje, Diego Bosusco- Ptica, tada još ne osobito svjesno, igrajući se svim budućim teorijski artikuliranim postulatima low-cost, copy- paste, DIY punk estetike, u svom dnevnoj boravku udara temelje onoga po čemu će KUD Idijoti danas biti nadaleko prepoznatljivi a to je prije svega slavni logotip crvene zvijezde uz 9 naslovnica albuma koje u bandu slaže po “partijskom zadatku”. Spomenuti vizuali okrunjeni copywriterski provokativnim i danas besmrtnim naslovima nastalim iz sinergije rijetko autentičnih, duhovitih i kreativno kompatibilnih osobnosti, dodatno su na izložbi artikulirani perom nekadašnjeg basista Nenada Marjanovića dr. Frica koji pojašnjava kontekst njihovog nastanka. Legendarna četvorka KUD Idijota koja je svojom beskompromisnošću i integritetom utjelovila istinski duh grada, jer jedinu izdaju koju je počinila bila je ona diskografske prirode, obilježila je mnoge i ne samo pulske mladosti pa je izložba naslovnica njihovih albuma svojevrstan hommage duhu jednog vremena.


ORGANIZATOR
25. Sa(n)jam knjige u Istri



Organizatori:
Glavni sponzor:
Sponzori:
Uz potporu:
Medijski pokrovitelji: